Konstvetaren, hedersdoktorn och donatorn Birgit Rausing fyller 100 år den 26 oktober. Hennes stora intresse för humaniora och dess betydelse för mellanmänskliga möten och samhällsnytta avspeglas väl i hennes relation med Lunds universitet. Hennes engagemang har haft stor betydelse för universitetet och bland annat möjliggjort språkfrämjande satsningar liksom etableringen av ett centrum för medicinsk humaniora.
Hösten 2020 gjordes en stor donation på 76 miljoner kronor för att förstärka satsningen på integration av humaniora som en del av den medicinska utbildningen och forskningen. Donationen möjliggjorde etableringen av ”Birgit Rausing Centrum för medicinsk humaniora”, BRCMH.
– Det går inte att överskatta betydelsen av Birgit Rausings donation till medicinsk humaniora, som dessutom föregicks av en mindre donation som gav Lunds universitet landets första lektor i ämnet. Med sin framsynthet har Birgit Rausing skapat en grogrund för ämnet som kommer att vara betydelsefull under lång tid framöver, säger Katarina Bernhardsson, biträdande centrumledare för BRCMH och litteraturvetare.
Martin Garwicz, centrumledare för BRCMH och neurofysiolog, menar att i takt med att de utmaningar som hälso- och sjukvården står inför ökar i komplexitet framstår medicinsk humaniora allt tydligare som väsentligt, i hur problem inom utbildning, forskning och klinisk praktik angrips tvärvetenskapligt.
– Medicinsk humaniora tar vara på de värden och förhållningssätt som är medicinens och hälsovetenskapernas fundament. Med sin placering vid ett brett universitet har BRCMH alla möjligheter att bli ett nav i en inkluderande akademisk miljö i nära samverkan med sjukvården, säger Martin Garwicz.
Birgit Rausings långa filantropiska gärning för universitetet har haft stor betydelse för att stärka forskning, utbildning och inte minst konsten. En donation av Birgit Rausing möjliggjorde inköpet av verk av den svenska konstnären Maria Miesenberger och i samband med Birgit Rausings 90-årsfirande fick hon av sina barn en donation till ett tak över Skissernas museums innergård vilket kom att förvandla den till en mötessal. Men 100-årsjubilaren sätter hellre fokus på sitt livslånga lärande i förhållande till universitetet än den filantropiska gärningen:
– Filantrop är ett vackert ord, men för mig känns det lite för högtidligt. I min relation till Lunds universitet ser jag mig mer som den eviga studenten, skrev Birgit Rausing i en krönika för LUM år 2020.
Evig student, konstkritiker, donator, hedersdoktor – många är de roller och titlar Birgit Rausings haft under sitt 100 år långa liv.
– Genom sina donationer har Birgit Rausing satt fokus på den mellanmänskliga relationen, vårdande och vårdad, inom flera discipliner. Utöver detta har hennes generositet gentemot universitetet även främjat forskning och mötesplatser inom de humanistiska och konstnärliga områdena. Jag vill tacka Birgit Rausing för hennes insats för universitetet och skicka henne Lunds universitets varmaste lyckönskningar på 100-årsdagen, hälsar rektor Erik Renström.
Om Birgit Rausing
Birgit kom till Lund 1945 och som några av sina lärare hade hon Ragnar Josephson, Nils-Gösta Sandblad och Holger Arbman. På en arkeologisk utgrävning i Skåne mötte hon sin blivande make, Gad Rausing. Efter sin grundexamen började hon som konstkritiker, en roll hon hade fram till 1960 när hennes yngsta barn föddes och hon tog sig an nya utmaningar. Trots detta förblev Lunds universitet en stabil punkt i hennes liv, en plats där hon alltid fann kunskap och stimulans.
Om Birgit och Gad Rausings stiftelse
När Birgit och Gad Rausings stiftelse för humanistisk forskning grundades 1995, såg de 50 miljoner kronor som ett betydande bidrag till humaniora i Sverige. Birgit har efter makens bortgång fortsatt att leda stiftelsen och granskat de forskningsprojekt som får stöd.
Birgit Rausing Centrum för medicinsk humaniora
Läs mer om verksamheten på centrumets webbplats.
Text: Anna Hellgren