
Tio års arbete gav resultat – Unesco utser det unika arkivet med 500 djupintervjuer från Förintelseöverlevare till världsminne. Ravensbrückarkivet får därmed status som ett kulturarv av stort värde för mänskligheten.
Efter krigsslutet våren 1945 rullade Folke Bernadottes Vita bussar ut från ett sönderbombat Tyskland. Sammanlagt fördes 20 000 personer vidare till Danmark och Sverige. En av dem var Genek Granek, polsk jude, uppvuxen i Łódź, drygt 10 mil från Warszawa.
– Med entonig röst berättar Genek Granek hur han som 12-åring såg de tyska lastbilarna köras fram till sjukhuset och hur ”patienterna kastades ut genom fönstren ner på lastbilarnas flak – bland dem fanns gravida kvinnor, nyfödda barn och människor som hade tyfus och dysenteri, säger Håkan Håkansson, digitaliseringssamordnare vid Universitetsbiblioteket som lett arbetet med att göra arkivet tillgängligt digitalt.
Genek Graneks röst är en av de 500 berättelser som utgör Ravensbrückarkivet. Den 11 april fattade Unesco beslut om att utse Ravensbrückarkivet till världsminne. Ravensbrückarkivet bedömds därmed vara ett kulturarv av särskilt stort värde för mänskligheten. Andra världsminnen är exempelvis originalnoterna till Ludwig van Beethovens ”Symfoni nr 9 i d-moll” liksom Guldlistorna från Qingdynastins kejserliga examineringar i Kina. Förarbetet till utnämningen har tagit mer än ett decennium.
– Det är en stor ära att Ravensbrückarkivet får denna status och ett erkännande för det omfattade arbete som lagts ner både i att skapa, bevara och tillgängliggöra arkivet. Som världsminnesbibliotek vill vi nu ta ansvar för att fortsätta vårda minnet och ta vara på den möjlighet att lära av historien som samlingen möjliggör, säger Håkan Carlsson, Överbibliotekarie vid Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet.
– Det har nu gått snart 80 år sedan andra världskriget avslutades och Förintelses fasor blev kända. I takt med att överlevarna blir allt färre blir deras röster också allt viktigare, inte minst för en yngre generation för vilken Förintelsen kan tyckas så avlägsen att den saknar relevans. Överlevarnas röster gör tydligt hur oerhört skör en demokrati är; hur snabbt den moraliska grunden för ett samhälle kan vittra sönder och göra det otänkbara tänkbart, säger Erik Renström, rektor vid Lunds universitet.
Text: Sanna Trygg
Läs hela artikeln här
Tack till alla donatorer
Ett varmt, stort tack riktar vi till de över 100 privata donatorer och stiftelser från både Sverige och USA, som har möjliggjort digitaliseringen och tillgängliggörandet av arkivet för eftervärlden. Tack till Annika och Gabriel Urwitz Foundation, The Bernard Osher Foundation, Crafoordska Stiftelsen, The Richenthal Foundation, RMLOW Foundation, Torsten Söderbergs Stiftelse, Sparbanksstiftelsen Finn & The Virginia Lopez Foundation.
Utan er hade det inte varit möjligt att tillgängliggöra detta viktiga!