Visa rutor

Titti Mattsson ny innehavare av Pufendorfprofessuren

År 2000 fick Lunds universitet en donation från Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelse för en professur till minnet av Samuel Pufendorf (Pufendorfprofessuren). Pufendorf, född 1632, var historiker, friherre och politisk teoretiker, känd för sina teorier om naturrätten och folkrätten.

Professuren innehas under en period om högst fyra år inom ämnena ekonomi, politisk filosofi och rättsvetenskap och innebär att professorn får mer tid för egen forskning och sina reseutgifter betalda.

I fredags ägde installationen av den nya Pufendorfprofessuren rum i Gamla Biskopshuset. Professuren har tilldelats Titti Mattsson, professor i offentlig rätt och verksam som forskare och lärare vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet. Efter en introduktion av fakultetens dekan Henrik Wenander fick gästerna ta del av den avgående innehavaren av professuren Christian Dahlmans avrundande berättelse innan Titti Mattsson introducerade sitt forskningsområde för de kommande fyra åren. Därefter bjöds det in till mingel och samtal.

Satsningen är en stor förmån, inte bara för mottagaren utan för hela Lunds universitet. Vi är mycket stolta och tacksamma för det stora förtroendet som stiftelserna ger oss.

Läs mer om Titti Mattssons nya utnämning här

10 februari 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Event i New York: Cure the incurable

Framtiden är redan här! Det var utgångspunkten när fem ledande forskare och framstående entreprenörer äntrade scenen för att diskutera ämnet Cure the incurable – cell and gene therapy to revolutionize medicine i samband med ett evenemang på Sveriges vackra residens i New York den 29 oktober.

Eventet arrangerades av Lunds universitet, Lund University Foundation, samt Sveriges generalkonsulat i New York och publiken representerade ett brett intresse för life science, såväl forskare som samarbetspartners.

Temat för dagen – Cell- och genterapi – är ett banbrytande forskningsområde med potential att bota sjukdomar som idag är obotliga. Grovt förenklat kan man säga att det handlar om att ersätta döda eller skadade celler med nya, friska, korrigera muterade gener eller dirigera om funktionerna hos befintliga celler.

Lovande prekliniska och tidiga kliniska data från first-in-human-studier av dessa nya terapier visar på fantastiska resultat, vilka presenterades vid eventet. Så i realiteten är framtiden faktiskt redan här! I fokus var Lund Stem Cell Center som ligger i framkant inom forskningsområdet, samt LU-ATMP Center (Advanced Therapeutic Medicinal Products).

Panelen bestod av:
Anna Falk, Professor and Director of LU-ATMP Center, Lund University
Johan Flygare, Associate Professor and Coordinator of the national ATMP research school, Co-director of Lund Stem Cell Center, Lund University
Filipe Pereira, Professor at Lund University and ATMP entrepreneur
Michel Sadelain, MD, PhD, Director of the Columbia Initiative in Cell Engineering and Therapy, Columbia University, New York, NY
Stefan Irion, MD, CSO of BlueRock Therapeutics

Varmt tack till generalkonsul Erik Ullenhag och hans medarbetare för gott samarbete!

Fr vänster Johan Flygare, Michel Sadelain, Anna Falk, Filipe Pereira, Stefan Irion.
21 november 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Donatorer uppmärksammades på Skissernas Museum

Rektor Erik Renström tillsammans med föredragshållare Anne L’Huillier,

Tillsammans med många av våra generösa givare firade vi Filantropins dag på Skissernas Museum fredagen den 15/11.

Med lunch och intressanta föredrag fick vi möjlighet att tacka för viktigt filantropiskt stöd och prata om Lunds universitets internationella genomslag.

Härligt sorlande mingel bland nya och gamla bekantskaper och intressanta anföranden av Anne L’Huillier, Markku Rummukainen och Santino Resic.

Dagen avslutades med smäktande pianospel av Nino Chikhelidze, masterstudent på Musikhögskolan i Malmö. Rektor Erik Renström och moderator Pia Siljeklint sammanfattade det hela mycket träffande: Kom till Lund och möt världen!

19 november 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Filantropins dag 2024 – tack för ditt stöd!


Idag den 15 november uppmärksammar vi Filantropins dag! I samband med det vill Lunds universitet rikta ett varmt tack till dig som aktivt visar intresse och stöder vår verksamhet.

Tack vare dig kan potentiellt banbrytande forskning genomföras.

Filantropi och donationer spelar en allt viktigare roll, så även för Lunds universitet. En donation resulterar i insatser som kan utveckla vår verksamhet och göra verklig skillnad i samhället.

Tillsammans skapar vi förutsättningar för nya samarbeten kring projekt i behov av finansiering. Tack vare donationer har Lunds universitet kunnat finansiera forskning, utbildning, stipendier, utrustning, infrastruktur och byggnader.

Exempel på områden och projekt som fått ovärderligt externt stöd det senaste året är diabetesforskning, en satsning på utveckling av flygning med drönare, masterclass för violinstudenter samt utveckling och förbättring av avancerade proteser.

Stort tack till alla er som bidragit med insatser för att stärka och utveckla Lunds universitet!

15 november 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Varma gratulationer till 100-årsjubilaren Birgit Rausing

Konstvetaren, hedersdoktorn och donatorn Birgit Rausing fyller 100 år den 26 oktober. Hennes stora intresse för humaniora och dess betydelse för mellanmänskliga möten och samhällsnytta avspeglas väl i hennes relation med Lunds universitet. Hennes engagemang har haft stor betydelse för universitetet och bland annat möjliggjort språkfrämjande satsningar liksom etableringen av ett centrum för medicinsk humaniora.

Hösten 2020 gjordes en stor donation på 76 miljoner kronor för att förstärka satsningen på integration av humaniora som en del av den medicinska utbildningen och forskningen. Donationen möjliggjorde etableringen av ”Birgit Rausing Centrum för medicinsk humaniora”, BRCMH.

– Det går inte att överskatta betydelsen av Birgit Rausings donation till medicinsk humaniora, som dessutom föregicks av en mindre donation som gav Lunds universitet landets första lektor i ämnet. Med sin framsynthet har Birgit Rausing skapat en grogrund för ämnet som kommer att vara betydelsefull under lång tid framöver, säger Katarina Bernhardsson, biträdande centrumledare för BRCMH och litteraturvetare.

Martin Garwicz, centrumledare för BRCMH och neurofysiolog, menar att i takt med att de utmaningar som hälso- och sjukvården står inför ökar i komplexitet framstår medicinsk humaniora allt tydligare som väsentligt, i hur problem inom utbildning, forskning och klinisk praktik angrips tvärvetenskapligt.

– Medicinsk humaniora tar vara på de värden och förhållningssätt som är medicinens och hälsovetenskapernas fundament. Med sin placering vid ett brett universitet har BRCMH alla möjligheter att bli ett nav i en inkluderande akademisk miljö i nära samverkan med sjukvården, säger Martin Garwicz.

Birgit Rausings långa filantropiska gärning för universitetet har haft stor betydelse för att stärka forskning, utbildning och inte minst konsten. En donation av Birgit Rausing möjliggjorde inköpet av verk av den svenska konstnären Maria Miesenberger och i samband med Birgit Rausings 90-årsfirande fick hon av sina barn en donation till ett tak över Skissernas museums innergård vilket kom att förvandla den till en mötessal. Men 100-årsjubilaren sätter hellre fokus på sitt livslånga lärande i förhållande till universitetet än den filantropiska gärningen: 

– Filantrop är ett vackert ord, men för mig känns det lite för högtidligt. I min relation till Lunds universitet ser jag mig mer som den eviga studenten, skrev Birgit Rausing i en krönika för LUM år 2020. 

Evig student, konstkritiker, donator, hedersdoktor – många är de roller och titlar Birgit Rausings haft under sitt 100 år långa liv. 

– Genom sina donationer har Birgit Rausing satt fokus på den mellanmänskliga relationen, vårdande och vårdad, inom flera discipliner. Utöver detta har hennes generositet gentemot universitetet även främjat forskning och mötesplatser inom de humanistiska och konstnärliga områdena. Jag vill tacka Birgit Rausing för hennes insats för universitetet och skicka henne Lunds universitets varmaste lyckönskningar på 100-årsdagen, hälsar rektor Erik Renström.


Om Birgit Rausing

Birgit kom till Lund 1945 och som några av sina lärare hade hon Ragnar Josephson, Nils-Gösta Sandblad och Holger Arbman. På en arkeologisk utgrävning i Skåne mötte hon sin blivande make, Gad Rausing. Efter sin grundexamen började hon som konstkritiker, en roll hon hade fram till 1960 när hennes yngsta barn föddes och hon tog sig an nya utmaningar. Trots detta förblev Lunds universitet en stabil punkt i hennes liv, en plats där hon alltid fann kunskap och stimulans.

Om Birgit och Gad Rausings stiftelse

När Birgit och Gad Rausings stiftelse för humanistisk forskning grundades 1995, såg de 50 miljoner kronor som ett betydande bidrag till humaniora i Sverige. Birgit har efter makens bortgång fortsatt att leda stiftelsen och granskat de forskningsprojekt som får stöd.

Birgit Rausing Centrum för medicinsk humaniora

Läs mer om verksamheten på centrumets webbplats. 

Text: Anna Hellgren

26 oktober 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Donation ska bidra till att avslöja djurs problemlösningsförmåga

Tack vare en mångmiljondonation från Crafoordska stiftelsen får en av världens ledande experter på fåglars tänkande, docent Mathias Osvath vid Lunds universitet bättre förutsättningar för ingående studier av djurs problemlösningsförmåga och deras kognitiva evolution.

Forskningen kräver många olika djurarter som kan vara svåra att hantera och djuren måste också vara villiga att samarbeta med människor. Detta gör forskningen kostsam och komplicerad, vilket är varför den är ovanlig vid andra lärosäten.

Gruppen för kognitiv zoologi vid Lunds universitet, som Osvath är verksamhetsledare för, rymmer bland annat tre forskningsstationer med djur som exempelvis korpar, alligatorer och andra reptiler. Verksamheten bygger på upparbetade samarbeten med flera djurparker runt om i Europa som bistår med olika former av stöd, som tillgång till sällsynta djurarter, hägn och skötsel. Dessa infrastrukturer är mycket kostnadskrävande men utgör grunden för externa forsk­ningsmedel, rekrytering av de främsta forskarna och upprättandet av samarbeten med internationella forskargrupper.

Tack vare Crafoordska stiftelsens generösa bidrag kan nu forskarna i Lund renovera den kritiska lokala infrastrukturen och även säkerställa dess drift ett antal år framöver.

15 oktober 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Ny drönarsatsning vid Institutionen för Flyg och Aeronautiska Vetenskaper

Vid Institutionen för Flyg och Aeronautiska Vetenskaper på Campus Ljungbyhed (tidigare Trafikflyghögskolan) kan man nu lägga grunden för en banbrytande forskningsinfrastruktur!

Tack vare finansiering från LTH och Lunds universitet i kombination med en generös donation från Crafoordska stiftelsen kan Institutionen för Flyg och Aeronautiska Vetenskaper nu skapa ett flygande laboratorium i form av ett obemannat luftfartygssystem (drönare). Systemet kommer att ha förmåga att transportera sensorer om 10 kg på flygningar som sträcker sig upp till 3000 meter med en flygtid på minst 8 timmar. Denna infrastruktur skall ha potentialen att bära sensorer till avlägsna platser över hav och land med en räckvidd på 1000 km från startplatsen.

Satsningen ger Lunds universitet en stark bas för att utveckla och testa ny flygteknik och procedurer för framtida obemannade flygningar, inklusive material, hårdvara, mjukvara, sensorsystem, länkar och mänskliga faktorer.

Detta flygande obemannade laboratorium kommer att möjliggöra unik forskning, utveckling och innovation, genom dess stora räckvidd och kapacitet. Befintliga samarbeten med forskare inom atmosfäriska aerosoler, digital arkeologi, teknisk geologi och reglerteknik kommer att utökas, och nya samarbeten möjliggöras, exempelvis inom meteorologi, aerodynamik, kultur- och naturgeografi, digitalisering, energivetenskap, medicinsk strålning och stöd vid krishantering.

Infrastrukturen är av strategisk betydelse för en rad myndigheter, organisationer och det svenska totalförsvaret. Lunds universitet är redan i dag förberett för att kunna åstadkomma detta projekt i form av kompetens, lokaler och flygplatsinfrastruktur. Lunds universitets institution för Flyg och Aeronautiska Vetenskaper, lokaliserad vid Ljungbyhed flygplats, innehar sedan tidigare operatörstillstånd med tillhörande manualverk samt grundläggande tillstånd för obemannad flygning från Transportstyrelsen.

7 oktober 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Stipendieceremonin vid Lunds universitet 2024

På bilden, från vänster: Lars H. Bruzelius (LUSS), Carolyn Hammond (stipendiemottagare USA), Jiang Xiaoman (stipendiemottagare Kina), Vivian Bedevian (stipendiemottagare Jordanien), Zahra Adgi (stipendiemottagare Iran), Sofia Chavez (stipendiemottagare Nicaragua), Lena Eskilsson (prorektor och ledamot i LUSS-nämnden), Pia Siljeklint (Development Office) och Måns Palmstierna (LUSS).

I samband med Lunds universitets årliga stipendieceremoni som denna gång ägde rum i AF-Borgens Lilla sal samlades de internationella studenter som tilldelats stipendium av Lunds universitets stipendiestiftelse (LUSS) och Lund University Global Scholarship Fund (LUGS). Båda dessa stipendieformer bidrar till att förändra livet för våra internationella studenter. LUSS har genom åren delat ut stipendier till studenter från 15 olika länder och i år delades det ut åtta stipendier tillsammans med Sparbanken Skånes ägarstiftelse Finn.

Stämningen var hög när de nytillkomna studenterna fick träffa representanter från förvaltningen, universitetets ledningsgrupp och styrelsemedlemmar från LUGS och LUSS. Vid eventet deltog 60 av de drygt 90 stipendiaterna från 32 länder och ett tjugotal övriga gäster.

I sitt anförande till stipendiaterna beskrev Måns Palmstierna, medgrundare av LUSS och ordförande i stipendienämnden, vikten av en stipendiestiftelse och varför han själv och flera av hans bekanta valt att donera till LUSS. Han poängterade också vikten av öppenhet och internationellt utbyte och önskade studenterna en fin upplevelse av Lunds universitet, Lund och Sverige.

Vi välkomnar alla internationella talanger med potential att bli nästa generations stora ledare och samhällsbyggare som nu kommer att ta sin examen i Lund!

Med en donation till LUSS så bjuds man in till 350-klubben, ett sällskap för LUSS grundare och donatorer. I denna gemenskap får man ta del av ett stort antal arrangemang och träffa andra personer som också intresserar sig för vetenskap och samhälle. Tillsammans med världsledande forskare diskuteras utmaningar och visioner. Väljer du i stället en donation till LUGS kan du som donator få ett eget stipendium uppkallat efter dig.

27 september 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Diabetesdiagnosen ledde till mångmiljondonation

Diabetesforskare vid LUDC undersöker vad det är som gör att vissa individer får typ 1-diabetes. Kunskapen kan bidra till utvecklingen av nya behandlingar som kan förebygga sjukdomen. Foto: Johan Persson

När barnbarnet plötsligt insjuknade i typ 1-diabetes fattade barnets farmor ett beslut – hon skulle bidra till forskningen som försöker lösa den obotliga sjukdomens gåta. Tack vare donatorns generösa gåva kan nu forskare vid Lunds universitets diabetescentrum (LUDC) växla upp sina ansträngningar i kampen mot typ 1-diabetes.

När ett barn drabbas av typ 1-diabetes förändras livet för alltid, inte bara för den som har diagnosticerats med sjukdomen utan även för alla anhöriga. Familjen kan behöva göra förändringar i sin vardag, som att hjälpa till med daglig medicinering, anpassa kostvanor och fysisk aktivitet för att stödja den drabbade. Det är ofta svårt att acceptera diagnosen och som familjemedlem är det inte ovanligt att man upplever oro inför framtiden. Allt detta fick donatorn, som önskar vara anonym, följa på nära håll.

– Ett av mina barnbarn drabbades vid tre års ålder av typ 1-diabetes. Barnets föräldrar och alla andra i närheten insåg snart allvaret av sjukdomen. Sjukdomen är dessvärre kronisk men jag hoppas att forskningen förhoppningsvis kommer kunna hitta botemedel i framtiden. För att det ska kunna bli verklighet behövs mer pengar till forskning och det var anledningen till min donation.

Via en affärskollega fick donatorn tips om att kontakta Pia Siljeklint som är avdelningschef och fundraiser vid Development Office, Lunds universitets avdelning för donatorrelationer.
– Efter möte och utmärkt information förstod jag att det var lämpligt att vända sig till Lunds universitets diabetescentrum. Forskningen som sker där ligger i absolut framkant med potential att hjälpa många och jag kände omedelbart att jag gärna ville bidra. Jag är övertygad om att donationen kommer göra nytta.

Donationen, som uppgår till tio miljoner kronor, har placerats i en stiftelse där avkastningen ska användas till forskning om typ 1-diabetes. Verksamhetens koordinatorer är oerhört tacksamma för det stora bidraget.
– Forskningen kring diabetes är avgörande för att förbättra livskvaliteten och även öka livslängden för de drabbade. Donationer som denna gör stor skillnad på flera sätt – de kan hjälpa forskare att genomföra viktiga studier för att förstå diabetes bättre och utveckla nya behandlingsmetoder för diabetespatienter. Genom att förstå riskfaktorer och utveckla förebyggande strategier kan forskningen bidra till att minska antalet nya fall av diabetes. Därför är varje bidrag, stort som litet, mycket viktigt, säger professor och koordinator Allan Vaag vid LUDC.

– En av LUDC:s forskningsstyrkor är att vi är bra på att överbrygga klyftan mellan patientcentrerad forskning å ena sidan och den lika nödvändiga grundforskningen å den andra, här kommer donationen att göra verklig nytta, tillägger Lena Eliasson, professor och vice koordinator vid LUDC.

Fakta om typ 1-diabetes
Typ 1-diabetes uppstår hos barn och vuxna då deras kroppar är oförmögna att tillverka insulin. Obehandlad diabetes kan snabbt leda till livshotande tillstånd. Vid fastställd diabetesdiagnos behandlas barnet med insulininjektion livet ut, vilket påverkar vardagen. Att hantera typ 1-diabetes kräver noggrann övervakning av blodsockernivåer, insulininjektioner eller användning av insulinpump, samt balansering av kost och motion. Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom, som innebär att kroppens eget immunförsvar angriper och förstör insulinproducerande celler i bukspottkörteln. Enligt Svenska Diabetesförbundet har uppemot 600 000 människor i Sverige en diabetessjukdom.

Fakta om Lunds universitets diabetescentrum – LUDC
Vid LUDC bedrivs omfattande och mångfacetterad forskning med koppling till diabetessjukdomar. På verksamhetens webbplatser kan du ta del av nyheter om experimentell grundforskning om diabetes, undersökningar om människors levnadsvanor och kliniska studier om diabetes och vanliga komplikationer i samband med typ 1-diabetes och typ 2-diabetes.

En stor del av diabetesforskningen vid LUDC görs inom forskningsmiljön EXODIAB (Excellence of Diabetes Research in Sweden) som är ett strategiskt forskningsområde i Sverige. Inom EXODIAB har diabetesforskare vid LUDC och Uppsala universitet ett nära samarbete. Diabetesforskarna vid LUDC är framför allt verksamma vid Clinical Research Centre, CRC, i Malmö och på Biomedicinskt centrum, BMC, i Lund.

Länk till LUDC:s webbsajt (på engelska)

Länk till LUDC:s sajt Diabetesportalen

18 september 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Edstrandska stiftelsens stipendiater för 2024 utnämnda

Edstrandska stiftelsens stipendiater för 2024 på Konsthögskolan i Malmö har utnämnts. Stipendierna delas ut i höst i samband med öppningen av Edstrandska stiftelsens stipendiatutställning på gallerierna KHM1 (Friisgatan 15) och KHM2 (Bergsgatan 29) i Mazettihuset i Malmö.

Sammanlagt delar Edstrandska stiftelsen ut 1 900 000 kr, vilket gör den till en av de största stipendiefonderna för bildkonst i Sverige. Många av de mest framstående konstnärerna verksamma i Sverige och Norden har mottagit stipendiet. De har beskrivit betydelsen av att få stipendiet tidigt i deras karriärer.

Edstrandska stiftelsen skapades som en födelsedagsgåva till konstsamlaren Thekla Edstrand på hennes 70-årsdag den 27 juni 1950. Stiftelsen har delat ut stipendierna sedan 1951 och sedan Konsthögskolans start 1995. Detta gör stiftelsen till en av de äldsta och största privata stiftelserna för bildkonst i Sverige.

18 juni 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg